marți, 23 noiembrie 2010

Muma Padurii

Muma Padurii asa cum mai este cunoscuta ca si Baba Cloanta este o faptura magica care traieste in inima padurilor dese. Folclorul si vorbele batranilor ne spun despre Muma Padurii ca aceasta este rea, o scorpie printre scorpii si ca pe cine prinde in calea ei acela risca sa piara de-ndata. Cine este prins de Muma Padurilor acela isi pierde mintile, se rataceste prin tot codrul, este mancat de Baba, omorat, sau aceasta il rapeste pentru a o sluji, asa cum auzim si in povesti "sa lucreze timp de un an" in favoarea micului serviciu pe care aceasta il ofera victimei in schimbul muncii de un an. Aspectul acestei fiinte este grotesc fiind vazuta ca o faptura foarte inalta, inaltimea ei putand fii cat copacii falnici si batrani. Pielea ei este precum scoarta copacilor, tare, veche, urata, maro sau verde. Aceasta in loc de par sau prin par are crengi de copac, buruieni. Pielea este plina de frunze si de pamant, nu in ultimul timp speriind lumea cu aspectul sau deformat.

Batranii satului ne spun mai multe variante ale acestui spirit, unul dintre ele fiind acela ca Muma Padurii este mama Ielelor aceasta avand grija de ele, locul acestor fiinte fiind laolalta in inima Padurii, unde se intalnesc si fac diferite ritualuri sau lucrari magice. Aceasta se mai spune ca poate face si bine copiilor care se ratacesc in Padure, aceasta veghiindu-i din copaci unde aceasta sta si aratandu-le calea pana acasa, in siguranta. Mereu vedem afinitatea acestor fiinte fata de copii, deoarece copii sunt puri, inocenti si sunt plini de acea lumina pe care adultii nu o au, ba dimpotriva, adultii avand intentia de a face rau Padurii si fiind o pata pentru aceasta doar intrand in ea. Padurea fiind casa acestui spirit dar nu in ultimul rand, dupa cum aflam si din titlu Muma Padurii fiind Mama Padurii, fiintele din aceasta fiind copii ei pe care aceasta ii protejeaza cu orice pret. Unele marturii ne spun despre acesta ca striga noaptea la Luna plina aceasta iesind din inima padurilor aproape de sate, unde de multe ori se poate lega de cine ii iese in cale. Altii spun ca de multe ori fura copii pe motivul ca aceasta nu are copii, luandu-i cu ea in inima padurilor sau facandu-le rau, punandu-i la pat din cauza puterilor ei. De aceea exista si descantece impotriva raului facut de aceasta entitate.

Cum Muma Padurii era sau este un spirit al padurilor pe vremuri aceasta putea sa isi savarseasca scopul esentei sale in siguranta in padurile dese si frumoase, dar in ziua de astazi unde lumea a devenit rea la suflet si au taiat padurile acest spirit nu prea mai este intalnit in zilele actuale, sau nu mai este intalnit deloc deoarece oamenii au devenit monstrii din poveste iar Muma Padurii un spirit bun. Aparitiile acesteia poate nu mai sunt in ziua de astazi, sau cel putin nu mai sunt ca in vremurile de mult apuse poate si datorita aspectului de mai sus dar cred ca si din cauza ca oamenii nu mai cred in aceste "povesti" ei dand viata acestora.

3 comentarii:

  1. Muma Pădurii rulezzzzzzz !!!

    RăspundeţiȘtergere
  2. Am o vaga amintire de o poveste din copilarie în care Fat Frumos îi întinde pielea de pe fata Mumei Padurii ca sa o faca tînara si frumoasa. Isi mai aminteste cineva de asa ceva, în ce poveste era?

    RăspundeţiȘtergere